Què fem
Empoderament per a la salut i la igualtat

Entendre la salut des d’un punt de vista holístic implica tenir en compte no només els factors individuals de salut física o psicològica, sinó també els col·lectius. En aquest sentit, no podem parlar de salut sense parlar d’empoderament, drets i llibertats. És per això que, per a Fundació Aroa, eliminar les desigualtats entre dones i homes i promoure l’empoderament de les dones ha acabat esdevenint un dels nostres objectius fonamentals.

Per avançar cap a aquesta fita, impulsem projectes de promoció de la salut física, mental, emocional i social, i ho fem des d’una perspectiva feminista i interseccional. Apliquem metodologies basades en l’autoconeixement i la cura de la salut, que connecten amb cultures femenines ancestrals desvaloritzades i silenciades pel patriarcat.

Empoderament per a la salut i la igualtat
ELS NOSTRES PROJECTES
Dones Acció
Servei terapèutic per a dones en situació de vulnerabilitat.

Dones Acció ofereix suport terapèutic a dones que viuen situacions d’adversitat vinculades a les desigualtats de gènere. És un servei que es presta tant de manera individualitzada com a través de grups de recolzament psicosocial, a mitjà o llarg termini. Inclou un recolzament específic per a dones que viuen situacions de violència masclista.

El servei té com a objectiu facilitar la recuperació i promoure la resiliència i l’empoderament de les dones. Busca oferir un acompanyament per a la presa de contacte amb les pròpies potencialitats i recursos personals per a la cura i la reconstrucció de la història personal. S’hi pot accedir per derivació des dels serveis públics o bé a través del contacte directe amb la Fundació Aroa.

Dones Acció
Salut i cicles vitals
Accions vivencials de promoció de la salut de les dones.

El sistema patriarcal ha tingut una incidència negativa en la salut de les dones. N’ha medicalitzat la naturalesa, ha centrat la mirada en la funció reproductiva i ha promogut un discurs sobre feblesa física i inestabilitat emocional.

A Fundació Aroa treballem per transformar aquesta visió, a través d’activitats desenvolupades en diversos formats (xerrades, tallers, etc.). Des d’una perspectiva de gènere, cicle vital i empoderament, abordem qüestions com la naturalesa cíclica de les dones, eines d’autocura i hàbits de salut, o la influència dels estereotips i rols de gènere en la salut de les dones.

La metodologia de les accions, dissenyada a partir del projecte de recerca Wankja, és vivencial. Recupera eines d’autocura i gestió personal de la cultura femenina ancestral silenciada pel patriarcat.

Salut i cicles vitals
Cercles de dones
Espais de sororitat i creixement personal.

Impulsem espais de reflexió i participació que posen en valor els coneixements femenins i obren la porta a l’intercanvi d’experiències (entre generacions, procedències, etc.). En els cercles de dones prenen forma la cooperació, el recolzament mutu i l’aprenentatge compartit.

Cercles de dones
Xarxa de suport a la marentalitat
Recolzament i orientació a les mares en situació d’adversitat.

Facilitem un espai de suport i orientació a mares en situació d’adversitat. És un entorn segur, de suport i orientació, que permet intercanviar inquietuds, fer xarxa, i conèixer eines i habilitats per a la criança. Si vols participar en les activitats de la Xarxa de suport a la marentalitat, consulta el nostre calendari d’activitats.

Xarxa de suport a la marentalitat
Cuidem
Resposta a l’afectació psicosocial i emocional derivada de la cura de les persones amb malaltia crònica o dependents.

Amb el projecte Cuidem i ens Cuidem promovem espais de suport a les persones cuidadores, que de forma molt majoritària són dones. Potenciem l’autocura i la coresponsabilitat en les cures, i impulsem accions formatives per prevenir i fer front a les possibles conseqüències negatives en la salut, la vida familiar i la vida social de les persones cuidadores.

Millorar la qualitat de vida i la salut integral de les persones cuidadores, posar en valor el treball de cures i visibilitzar la necessitat de democratitzar les cures són els principals objectius d’aquesta iniciativa.

Cuidem
Incidència internacional
Impulsem i participem en projectes internacionals d’incidència política, especialment en els àmbits de salut, envelliment, dones i gènere.

En l’àmbit de treball vinculat als drets de les dones, Fundació Aroa ha estat impulsora de la campanya Fem_EU (Feminist Europe), que ha tingut l’objectiu d’incidir en les eleccions europees de 2019 i, sobretot, en la futura agenda política de la Unió Europea. Hem exigit que s’incorpori la garantia dels drets humans de les dones com una prioritat en aquesta agenda.

Aquesta campanya s’ha acabat transformant en una plataforma estable d’incidència política, la plataforma Feminist Europe, que la Fundació Aroa lidera actualment. L’objectiu de Feminist Europe és enfortir el moviment feminista de base a Europa i fer seguiment del desplegament de l’agenda política en matèria d’igualtat de gènere durant l’actual mandat.

A nivell internacional, formem part del Grup de treball Internacional del Consell de les Dones de Catalunya, des d’on participem a la Comissió sobre la Situació Jurídica i Social de les Dones (CSW) de Nacions Unides. Som també una de les entitats membres del Grup de Monitoratge i Seguiment de l’Agenda 2030 Feminista, programa impulsat per Creación Positiva i L’Associació.

A més, estem treballant per la incorporació de la mirada feminista en la futura Convenció pels Drets Humans de les Persones Grans. És una tasca que realitzem des del Grup de treball sobre Envelliment de Nacions Unides i en altres espais de treball de defensa dels drets de les persones grans, com el GAROP o AGE Platform Europe. Volem visibilitzar la doble discriminació i vulneració de drets que viuen les dones grans.

Incidència internacional